I've never forgotten about you even for a single day
♥ ALHAMDULILLAH YA RABB . May ALLAH send me to Uthmaniah earth safely.♥

Salam Ramadhan 1433HAhlan Wasahlan YA RAMADHAN wa IHYA' RAMADHAN =)
Alhamdulillah , tiba juga bulan yang mulia , bulan yang penuh barakah itu iatu bulan Ramadhan Al-Mubarak , 1433H . Cepat je masa berlalu , tahu-tahu dah nak puasa !
Apa yang anna harapkan pada bulan mulia pada tahun ini ialah , semoga anna tidak skip puasa atas sebab tertentu . Teringin sangat nak dapatkan puasa penuh . InsyaALLAH, dengan izin ALLAH =) Semoga tahun ini akan menjadi lebih baik dari tahun lepas . Amiin ^^ Jadi , kepada muslimin dan muslimat , mari kita bersama-sama membuat amal ibadah pada bulan yang mulia ini . Sesungguhnya besar ganjarannya jika kita perbanyakkan membuat amal ibadah pada bulan ini . InsyaALLAH =D Semoga kita semua mendapat shafaat dan barakah ALLAH ^^
So malam ni sudah start solat sunat terawih . Wajib pergi =) alahai , konfirm penuh ! ALHAMDULILLAH kalau penuh ^^ meriah sikit =D

Tahukah anda apakah kelebihan bulan ramadhan ?
Antara kelebihan-kelebihan bulan Ramadhan yang umumnya diketahui :

#Bulan keampunan yang penuh berkat untuk hamba-hambaNya yang tidak pernah lari dari kesilapan dan dosa.
#Diturunkan satu malam yang istimewa iaitu Lailatul Qadar dimana malam yang lebih baik daripada 1000 bulan. Digandakan pahala amalam pada malam tersebut.
#Diturunkan petunjuk bagi manusia iaitu Al-Quran pada bulan Ramadhan.Oleh itu kita digalakkan untuk memperbanyakkan serta menggandakan bacaan Al-Quran beserta maksudnya di bulan Ramadhan nanti.
#Ditutup pintu neraka dan dibukakan seluasnya pintu syurga.
#Syaitan tidak dapat menghasut manusia pada bulan Ramadhan.Namun jika masih ada kejahatan yang dilakukan ia berpunca dari nafsu diri sendiri.Mohonlah keampunan Ilahi di bulan Ramadhan yang mulia itu.
#Kegembiraaan orang yang berpuasa dengan ikhlas ketika Ramadhan ialah bila tiba waktu berbuka puasa kerana dia dapat menghalang dirinya daripada melakukan kejahatan.

Terdapat banyak lagi kelebihan di bulan Ramadhan nanti. Jika kita lihat maksud puasa di bulan Ramadhan itu sendiri ialah menahan diri daripada makan dan minum dari terbit fajar sehingga terbenam matahari serta perkara-perkara yang membatalkan puasa. Dianjurkan oleh umat Islam untuk tidak melakukan maksiat,tidak mengumpat serta lain-lain perkara yang boleh mengurangkan pahala puasa itu sendiri walaupun kita tidak makan dan minum di siang hari.
Jadi sama-sama kita saling ingat-mengingati,memohon keampunan Ilahi atas dosa-dosa yang dilakukan sebelum ini. Jangan leka sangat dengan persiapan hari raya, raikan juga ramadhan ini sebaiknya.

SO , masih ingat lagikah niat puasa ? check it out :Akhir kata , selamat berpuasa =)

Wasalam =)


[cr : izwanyusof , forblogger.net ]
Thankyou for reading :) Give me some advice .

0 give some word:

Post a Comment

comment a good thing ok.